• R98 - almenvelgørende fond
  • Om R98
  • Kontakt

Vi tog skraldet 1898-2011Vi tog skraldet 1898-2011Vi tog skraldet 1898-2011Vi tog skraldet 1898-2011

Historiker Søren Federspiel har skrevet en bog om R98's historie. Bogen er på 296 sider, rigt illustreret med masser af fotos fra det nye og det gamle København.

Bogen er udkommet i en flot hardcover-version på Informations Forlag.

Her på hjemmesiden kan du hente en digital version af bogen. Vi har delt bogen i fire pdf-filer - find dem til højre på denne side --->

Fra bogens bagside:

R98 lukkede og slukkede den 1. maj 2011 efter 113 år i affaldets tjeneste. Hvorfor? Ikke fordi der var utilfredshed med selskabet, som havde indsamlet affald i København siden 1898, men fordi politikerne besluttede det sådan i udliciteringens hellige navn.

Med R98 forsvandt en del af byens historie. R98 har bidraget til byens industrialisering, til at byen har været forrest på miljøområdet – og først og sidst til, at byen har været en ren by.

Bogen om R98 er fortællingen om en virksomhedskultur, hvor skraldemanden var selskabets ansigt udadtil – ham der gav børnene i baggården en tur på kærren, ham der kom med et opmuntrende råb til fru Jensen på anden sal, og ham der ikke lod et par øller blive stående urørte.

Skraldemand Verner Robert Nielsen fortæller om arbejdet før indførelsen af arbejdsmiljøregler: ”Vi startede kl. 3 og mødtes et kvart over 2 i kantinen til morgenkaffe, før vi kørte ud. Der var en særlig stemning. Jeg blev fast mand ude i Tingbjerg, der var nybygget. Det blev regnet ud, at vi hver mandag bar 23 tons op fra kældrene derude. Der var ca. 20 jernbøtter pr. rum og 10 til 15 trappetrin ved hver kælder, det var tungt. Når du kom hjem om aftenen, kunne du godt mærke det i benene, og om natten lå du og spjættede, så sengen rykkede sig flere centimeter ud fra væggen.” 

Fortællingen om R98 og byen er vævet sammen som et uopslideligt kludetæppe af utallige lapper i alle regnbuens farver – alligevel røg det i skraldespanden ...